Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Aszalás aszalógéppel

Aszalás aszalógéppel
Az alapanyagok feldolgozásának, tartósításának egyik legegyszerűbb módja az aszalás.

Az ember létezése óta a táplálék egész éven át tartó biztosítása egy folyamatos munka, törekvés, ha tetszik fejtörés. A fagyasztók megjelenése előtt a húst füstöléssel, a zöldséget-gyümölcsöt befőzéssel tartósították. 

Ma már az élelmiszer téli, kora tavaszi beszerzése sem okoz különösebb problémát, hiszen az élelmiszeriparnak köszönhetően az év mind a 12 hónapjában tele vannak az üzletek friss, vagy annak tűnő és fagyasztott húsokkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel. De tudjuk, hogy ennek bizony ára van. Rengeteg vegyi anyag gondoskodik arról, hogy a zöldségek télen is harsogó színekkel csábítsanak minket, az összetevők között számtalan olyan anyagot sorolnak fel, amelyeket már-már a kényelmi szempontok figyelembevételével sem fogyasztunk szívesen. Egyre inkább visszatérünk a régi szokásokhoz, és magunk próbáljuk meg feltölteni a kamránkat egészséges, megbízható ételekkel. 

Mi az aszalás és hogyan történik?

A befőzés és fagyasztás mellett az aszalás is egy hatékony, megbízható, egyszerű és nem utolsósorban egészséges formája az ételek tartósításának. De a tartósításon túl számos pozitív hatása van az aszalt - nyers ételek fogyasztásának: növekszik az életerő, az energia, eltűnnek vagy csökkennek a fájdalmak, letisztul a bőr, puhább, fényesebb lesz a haj. Hosszan tartó nyers étkezés eredményeként később jelentkeznek a ráncok, kevesebb az ősz hajszál. Könnyebb a fogyás, az ideális testsúly megtartása. Tisztábbak a gondolatok, frissebb az elme.

Aszalás aszalógéppelAz aszalás folyamata során az élelemből a nedvességet távolítjuk el részben vagy egészben úgy, hogy az enzimek és vitaminok érintetlenül megmaradnak. A tartalom megőrzése miatt 45°C fölé nem hevítjük az ételek belsejét. Ha néhány napon belül elfogyasztjuk őket, akkor nem szükséges teljesen kiszárítani. Ha minden nedvességet eltávolítunk, akkor viszont nagyon sokáig eltarthatók hűtőszekrényben, vagy a szabad levegőn, esetleg lezárt üvegben, hogy védjük a portól, molylepkéktől. Az aszalás alatt végig gondoskodnunk kell a párás levegő eltávolításáról, és arról, hogy ne lepje őket a por. Ezt a három szükséges tevékenységet végzi el egyben az aszalógép. 

Az aszalás megkezdésekor kétféle folyamat indul el az élelemben. Az egyik a melegedéssel egy időben a pára eltávozása, vagyis a száradás. A másik folyamat az enzimtevékenység, vagyis a zsírok zsírsavakká, a fehérjék amiosavakká, a keményítő cukorrá bontása. Ez a folyamat csak megfelelő nedvesség jelenlétében, vagyis csak az első néhány órában tud lezajlani. A felgyorsult enzimtevékenység megváltoztatja az ételünk ízét, ezért fontos, hogy a nedves-meleg időszak a lehető legrövidebb ideig tartson. Mivel a párolgás hőt von el a környezettől, az aszalvány 45 °C-ra melegített levegő esetén csak kb. 34°C-os lesz (az étel nedvességtartalmától függően), ezért lédúsabb zöldségek, gyümölcsök esetén az aszalás első 2-3 órájában az aszaló hőfokát nyugodtan lehet 60°C-ra állítani. Ebben az esetben figyelni kell arra, hogy amikor szükséges, fokozatosan vegyük vissza a hőmérsékletet, nehogy "kiégjen" az étel. 

A melegítés mellett a párás levegő eltávolítása is az aszalás feltétele. Az aszalógépekben perforált, azaz lyukacsos, vagy hálós tálcákra helyezzük a felszeletelt gyümölcsöket, zöldségeket, vagy a fasírtot, darabos-bogyós aszalványokat. Így a levegő nem csak a tálcák között vízszintesen, hanem függőlegesen is jár, és magával viszi az elpárolgott nedvességet. Amikor valamilyen masszát, például kenyeret vagy gyümölcspalacsintát aszalunk, akkor a tapadásmentes lapot kell használnunk, különben kifolyna a massza a lyukakon. Ebben az esetben a levegő a tálcák között hátulról előre áramlik.

Nagyon fontos, hogy aszalás közben a ruhaszárításhoz hasonlóan a távozott nedvességet a helyiség megfelelő szellőztetésével engedjük ki a szabadba, ellenkező esetben az akár több liter vízmennyiség lecsapódik a falakra, ajtókra, mely hosszú távon kellemetlen penészedést okozhat.

Aszalógép

Kínálatunkban a Hendi hátsó fűtéses kiváló minőségű KitchenLine aszalógépet ajánljuk, melyben:

  • a tálcák közötti meleg levegő elterülésének köszönhetően egyenletes a száradás
  • hőfok-szabályozási lehetőség 35-70°C között
  • nagy tálcaméret, egyszerre nagy mennyiség aszalását teszi lehetővé
  • folyékony alapanyagok aszalására a legjobb megoldás
  • egyenletes hőmérséklet a termosztátnak köszönhetően
  • BPA mentes műanyag ház és kiegészítő tartozékok
  • hosszú távon kiemelkedően megbízható készülék

Aszalt ételek tárolása

Aszalt gyümölcsök, gyümölcspalacsinta, zöldség-chipsek zárt tasakban, üvegben több hónapig eltarthatók. Aszalt krékerek, pizzalapok, tortalapok, édes kekszek 1-2 hónapig száraz helyen elállnak. A bennük található zsírok miatt nem érdemes tovább tárolni őket, mert megavasodhatnak. 

Gondoljunk családunk téli vitaminellátására és készítsünk egészséges nassolnivalókat nyáron!

A cikkíráshoz Lénárt Gitta: Élő aszalványok könyve volt a segítségemre, a fotók pedig a Pinterestről valók.

Tartalomhoz tartozó címkék: aszalás