Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

GN edény - méretek és használatuk

GN edény - méretek és használatuk
Milyen célra használjuk a GN edényeket és milyen méretekben gyártják?

Előző cikkünkben tisztáztuk a GN edény fogalmát, és megnéztük, hogy milyen anyagból készítenek GN edényeket a vendéglátóipar számára.

Most pedig a szabványméretekről, valamint a különböző anyagokból készült edények felhasználásáról lesz szó.

Az alapméret az 1/1-es (530x325 mm), ebből indul a teljes méretvariáció. Mélysége 20 mm-től 200 mm-ig terjed. A képen számtalan kombinációt bemutatunk, hogy a rendelkezésre álló helyet a legmegfelelőbb módon tudjuk beosztani.

 

A GN 2/1-es méret (530x650 mm) az 1/1-es duplája a rövidebbik oldalon, ez a legnagyobb méret. Kizárólag rozsdamentes acélból gyártják, illetve némelyik gyártó zománcozott lemezből. Mélysége acélból 200 mm-ig, lemezből általában 60-65 mm-ig elérhető.

 

A kisebb méreteket elválasztó sínekkel tudjuk a keretben elhelyezni. A képen rózsaszínnel jelöltük az 1/1-es, és narancssárgával az 1/2-es sín helyét. Ezzel a két sínnel bármilyen kombinációt létre tudunk hozni. Kisebb sínekre nincs szükség, mivel a jó minőségű pultok, keretek két oldalon szilárdan alátámasztják az edényeket, nem mozdulnak el. Ezeket a síneket bármilyen anyagból készült GN edény megtámasztására használhatjuk, úgy a melegen tartóban, mint a salátapultban.

 


Fedő a GN 2/1 és Gn 2/4 kivételével minden méretre választható, általában a gyártók figyelnek arra, hogy ugyanabban a méretben kompatibilisek legyenek a különböző anyagból készült edények és fedők. Például a Pujadas rozsdamentes edényekre bátran rendelhetünk Polinorm fedőt, a cseppmentesség garantált! Mélység tekintetében a legbőségesebb választék az alapméretből (GN 1/1) érhető el, 20 mm, 40 mm, 55 mm, 65 mm, 100 mm, 150 mm és 200 mm. A konkrét méretválasztékot minden anyagtípusnál részletezni fogjuk, itt most csak a külső méreteket írjuk le egy áttekintő táblázatban. 

 

 

 

 

 

Kezdjük akkor a részletes felhasználási tájékoztatót a legnépszerűbb alapanyagból, a rozsdamentes acélból készült edényekkel:

Először felsoroljuk, hogy milyen méretekben rendelhető, majd a felhasználás módja alapján a különlegességeket is megemlítjük.

 

 

 

 

 

 

 

A rozsdamentes acél GN edények a két véglet között is számos minőségben kaphatók. Mi most a Pujadas spanyol gyártó rozsdamentes acél GN edény kínálatát mutatjuk be bővebben.

Gyártási helye a Barcelona mellett elhelyezkedő festői szépségű Santa Coloma de Farners (Girona).

Alapanyaga kiváló minőségű 18/10-es rozsdamentes acél, ez az egyik legerősebb GN edény a piacon. NSF® tanúsítvánnyal rendelkezik. Sarkai megerősítettek, így intenzív használat mellett sem jellemző, hogy deformálódnának. Az edények ívét kifejezetten úgy alakították ki, hogy a lehető legnagyobb űrtartalma legyen, a tisztítása pedig egyszerű.

Felhasználása széleskörű, a sokkolótól a sütőig bárhol használhatóak: hűtőszekrényben, salátapultban, feltéttartóban, melegentartóban, tárolásra (melyhez polcokat találunk itt), szállításra, tálalásra (kocsik, regálok itt), chafingben, evőeszköztartóként.

A perforált edényeket - melyeknek 65 mm-es mélységig az alja, 100 mm-től az alja és az oldala is perforált - gőzpárolóban használjuk, mert anélkül tudjuk elkészíteni a zöldségféléket, hogy veszítenének beltartalmi értékükből. Az ételek regenerálására is tökéletesen megfelelnek, mert gőzben melegítve az ételek nem égnek meg. 

Mindegyik méretet rendelhetjük csúszófüllel, így megkönnyítve a melegentartóban, chafingben való használatot.

Fix füleket is rendelhetünk GN edényeinkhez a következő méretekben: 1/2, 1/3, 1/4, 1/6. A fix fülek praktikusak, amikor sütőből szeretnénk kivenni a GN edényt. 

A GN edényekhez többféle fedőt használhatunk attól függően, hogy éppen milyen célból van szükségünk az edényekre: rendelhetjük fogó nélkül, hagyományos fogantyúval, szilikon betéttel, mely cseppmentesen lezárja az edényt, fülkivágással a csúszófüles edényekhez, illetve kanálkivágással, ha melegentartóban vagy salátapultban használjuk. 

A rozsdamentes GN edényekhez rozsdamentes perforált betétek is elérhetőek, megkönnyítve ezzel a kiolvasztást, párolást, lecsepegtetést.

 

A polipropilén GN edényeket elsősorban tárolásra ajánljuk. -40°C és + 110°C fok között hőállóak. Tárolhatunk benne csomagolt élelmiszert, de az edény alkalmas arra, hogy közvetlenül érintkezzen az élelmiszerrel, tehát csomagolás nélkül is elhelyezhetjük benne a különböző alapanyagokat. Hűtőszekrényben, fagyasztóban, mikrohullámú sütőben és raktárban is használjuk. A fedők cseppmentes záródást biztosítanak, így folyadékot is tárolhatunk/szállíthatunk bennük. Sőt, a fedők különböző színekben is elérhetőek, így könnyebb megkülönböztetni, hogy mit tartunk bennük.

Az alábbi méretekben érhetők el:

 

 

 

 

 

Allergénmentes ételekhez, hozzávalókhoz lila színben is készülnek polipropilén GN edények. Nagyon fontos, hogy ezeket az alapanyagokat teljesen elkülönítve tároljuk, mert akár egy rövid érintkezés is komoly problémát okozhat az arra érzékenyeknél. (Itt jegyeznénk meg, hogy a mentes ételek készítése során akkor járunk el felelősségteljesen, ha az eszközöket is megkülönböztetjük. Erre a célra gyártanak lila nyelű késeket, vágódeszkákat is.)

A polikarbonát GN edények víztiszták, teljesen átlátszóak, -40°C - + 130°C-ig hőállóak. Használhatók tárolásra, de mivel külsőre kiemelten esztétikusak, bátran ajánljuk melegentartóba, salátapultba, gyümölcstálakhoz. Hőállósága miatt mikrohullámú sütőben is használhatjuk. Kívülről mértékjelesek, így a folyadékok adagolása, a mennyiségek felmérése sokkal egyszerűbb. Tálaláshoz a saját termékcsaládjának átlátszó fedőit ajánljuk, ételszállításhoz viszont a polinorm fedőkkel teljesen cseppmentessé tehetők. Perforált betétekkel a rozsdamentes edényekhez hasonlóan a csepegtetés, párolás, kiolvasztás egyszerűbben és szebb eredménnyel elvégezhető. Az alábbi méretekben kaphatók:

 

 

 

 

 

A poliészter GN edények annyiban különböznek a karbonáttól, hogy +90°C-ig használhatóak, tehát mikrohullámú sütőben kizárólag melegítésre, főzésre nem. Esztétikai szempontból ugyanaz vonatkozik rájuk is, víztiszták, átlátszóak. Tálalásra, melegentartóba, salátapultba, gyümölcstálakhoz bátran ajánljuk, a karbonáthoz hasonlóan szépen mutatja a kínált színgazdag élelmiszert. Az alábbi méretekben rendelhetők:

A melamin GN edények kiemelten esztétikusak, szebbnél szebb színekben, és többféle méretben kaphatók, hogy a rendelkezésre álló teret a leghatékonyabban tudjuk kihasználni. A klasszikus formájú edények mellé társul a "Slim" melamin, ami egy kicsit rendhagyó formájú, kecsesebb kialakítású edény. -20°C és + 70°C között hőálló. Leginkább hideg büfékhez ajánljuk: előételekhez, salátákhoz, sajtokhoz, gyümölcsökhöz, süteményekhez. A melaminokat kifejezetten tálalásra fejlesztették ki, emiatt a méretválaszték is ennek megfelelően alakul:

 

 

 

 

 

 

A tálaláshoz használt GN edények másik fajtája a porcelán GN edények. Teljesen autentikus a megjelenése, nem imitáció, valódi porcelán anyag. Nagyon sokan kedvelik a hagyományos büfékhez, tálaláshoz. Kiváló tulajdonságai miatt melegentartóban és melegítő lapon is használhatóak ezzel megkönnyítve a büféasztal berendezését, költöztetését. A porcelán sütőbe, mikrohullámú sütőbe és mosogatógépbe is betehető. Hátránya, hogy odafigyelést igényel a kezelése, mert csorbulhat, eltörhet. Az alábbi méretekben rendelhetők:

 

 

 

Egy típus maradt a végére, mégpedig a zománcozott GN edények. A gránitzománcos GN edényeket felhasználásuk miatt leginkább tepsinek szokták hívni, mert 800°C-ig hőálló, így sütőben, de még kemencében is használhatóak. Kifejezetten előnyös, hogy a hagyományos GN edényekkel ellentétben sarkos kialakításúak, így a rakott ételek adagolása esetén a teljes mennyiség felhasználható. 

A praktikum jegyében 1/1-es méretben készülnek 20, 40 és 60 mm mélységben.

 

Ezzel a GN edények végére érkeztünk. Feltérképeztük az alapkínálatot, méreteket, felhasználási módokat. A különlegességekkel a következő cikkünkben jelentkezünk!