Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
+361/239-9774

GN edény anyagismeret

GN edény anyagismeret A GN edényeket számos anyagból és méretben készítik, hogy megfeleljenek a vendéglátás igényeinek.

 

Gyakran találkozunk azzal a problémával, hogy bejön egy ügyfél az üzletünkbe, GN edényt szeretne vásárolni, de nincs tisztában azzal, hogy az ő céljaira melyik edény lesz a legalkalmasabb. Addig, amíg rozsdamentes edényről van szó, csak a minőség és az ár a döntő szempont, de a műanyag GN edényeknél az anyag összetétele is számít a különböző felhasználási területektől függően. Ezért, egy cikksorozatban bemutatjuk a GN edények fajtáit, méreteit, a felhasználási javaslatokat, valamint néhány különlegességet is.

De mi is az a GN edény

A gastronorm egy Európában, a vendéglátás részére létrehozott, széles körben elterjedt szabvány méretű rendszer. A méretek egységesítésének elsősorban a költségcsökkentés volt az oka, a különböző gyártók összehangolt méretek alapján gyártanak hűtőszekrényeket, melegen tartókat, salátahűtő pultokat, sütőket, kombi-párolókat és sok más, az ipari konyhán használt készüléket. Az ezekhez használt edények mérete igazodik a szabványhoz, így ugyanazt az edényt használhatjuk a főzési-sütési-tárolási folyamatok során. Hasonlóan a papírmérethez, ahol az A/1 méretű karton fele az A2, annak fele az A3, valamint a legismertebb A/4-es fénymásolópapírnak is fele az A/5-ös méretű füzet, úgy a GN edényeknél is az 1/1-es méret helyettesíthető 2 db 1/2-es edénnyel, vagy 3 db 1/3 méretűvel, és így tovább.

Ebben az első cikkben az anyagokkal foglalkozunk.

Milyen anyagokból készítenek GN edényeket?

A legismertebb, és széles körben használt GN edények rozsdamentes acélból készülnek. A rozsdamentes acél egy biztonságosan használható, a savas és lúgos kémhatásnak ellenálló anyag, semmilyen körülmények között nem rozsdásodik. Könnyen tisztítható, minden higiéniai előírásnak megfelel. Anyagvastagságuk azonban változó, 0,6 mm-től 1 mm-ig terjed. Ebből adódik az árkülönbség is. Míg a legvékonyabb, és legolcsóbb GN edényeket leginkább csak hűtőpultokba, valamint tárolásra ajánljuk, addig az egyre vastagabb, jobb minőségű edényeket nyugodt szívvel értékesítjük melegen tartóba, kombi párolóba, valamint sütőkbe is. A kiváló minőségű edény nem hajlik, nem deformálódik még a nagy hő hatására sem, hosszú évekig, akár évtizedekig is kiszolgálja a konyhát. Attól függően tehát, hogy milyen célra szeretnénk használni, valamint mennyire hosszú távra tervezünk, választhatunk a vékonyabb, illetve vastagabb acélból készült edények között.

A műanyag GN edények többféle összetételű anyagból készülnek:

polipropilén (rövidítése PP, összegképlete (C3H6)x) hőre lágyuló polimer, a vegyipar állítja elő és széles körben használják. Rendkívül ellenálló a legtöbb kémiai oldószerrel, lúgokkal, savakkal szemben. Kemény és rugalmas, pigmentek hozzáadásával színezhető. Az UV fény lánctörést okoz a szerkezetében, emiatt elsősorban beltéri használatra javasolt. Élelmiszeripari termékek szállítására, tárolására alkalmas. Natúr színe tejfehér. A polipropilénből készült GN edények áttetszőek, rugalmasak, tartósak, -40°C - + 110°C-ig használhatóak, áruk is kedvező.

A polikarbonát egy víztiszta, jó hő- és ütésálló képességgel rendelkező hőre lágyuló műanyag. Ellenáll az UV fénynek, így kültéren is alkalmazzák például előtetők, garázstetők, buszmegállók, átvilágító mennyezetek kialakítására, de beltéren is használják térelválasztóként, reklámfelületként. A polikarbonát GN edények esztétikusak, anyaguk víztiszta, használhatók -40°C és +130°C között.

A poliészter jó elektromos- és hőszigetelő képességekkel rendelkező, hőre lágyuló műanyag. Magas az olvadáspontja, nagy hőmérsékleten is jó mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, és ellenállnak az oldószereknek is. Több típusa is létezik, rendkívül széles körben hasznosítják. A textiliparban fonalakat, köteleket készítenek belőle, sőt, talán mindenkinek ismerős a pamut-poliészter kevertszálas összetétel bizonyos ruhadarabok címkéjéből. Más típusait fóliaként vagy például filmszalagok készítésénél hasznosítják. A BPA mentes poliészter GN edények a polikarbonáthoz hasonlóan víztiszták, de a felhasználási hőmérséklet valamivel szűkebb, a víz forráspontját már nem érheti el: -40°C - +90°C-ig használhatóak.

A melamin  egy szintetikus gyanta, amely hőre keményedő műanyagot alkot. Bizonyos hőmérsékletig (+70°C-ig) ellenáll a hőnek, nem korrodál, nem mérgező, szagtalan. Rendkívül könnyű a súlya, gyakorlatilag bármilyen forma kialakítható belőle. Hővezető képessége alacsony. -20°C és +70°C között használható. Színezhető, fényezhető, szinte bármilyen anyagot imitálni tudnak vele, például a követ (palalapok), porcelánt (tányérok, GN edények, fát (tálcák, tálalólapok). Kedvező tulajdonságai miatt ajánlott asztali és büféeszközök készítésére. 

A rozsdamentes acél és a műanyag mellett készítenek még GN edényeket porcelánból is.

A porcelán egy több, mint ezer éves kínai eredetű anyag, nagyon magas hőmérsékleten kiégetett kerámia. A házi fazekasságban megismert agyag finomabb változata, mely lehetővé tette a tömeggyártást. Több összetevővel alakítják könnyen formázhatóvá és kiégethetővé, végül pedig mázzal vonják be. A hazájában, Kínában készült gyönyörű porcelán még ma is luxuscikknek számít. A vendéglátó szektorban igényelt hőt rendkívül jól bírja, a jó minőségű porcelán máza nem reped, nem karcolódik. Hátránya, hogy viszonylag könnyen törik, emiatt különleges bánásmódot igényel a tálaláskor, mosogatáskor. 

Speciális felhasználási igényekre lemezből is készítenek GN edényt gránitzománc bevonattal. Kifejezetten magas hőmérsékletű igénybevételre, akár 800°C-ig is használhatók, és kiváló hővezető képességgel rendelkeznek.

GN méretben nem csak GN edényeket készítenek, hanem számos kiegészítőt is. Ezen termékek szabványosítása tálaláskor különösen fontos, sokkal könnyebb büféasztalt tervezni, ha méretben megfelelőek a tálcák, kenyérkosarak, különleges ládák, és így tovább.

Áttekintettük, hogy milyen anyagokból készítenek GN edényeket. Láthatjuk, hogy egy igencsak átgondolt, a különféle igényekre kialakított bőséges kínálatot találunk. Következő cikkünkben a méretekről, majd a felhasználás módjáról esik szó. Végül pedig egy kis különlegesség, a szokatlan formákról, kiegészítőkről.